Τα ηρωικά Ψαρά βρίσκονται βορειοδυτικά της Χίου, ένα νησί με ένδοξη ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Ιδανικός προορισμός για όσους αποζητούν φυσική ομορφιά, απόλυτη ηρεμία, και πεντανόστιμο φαγητό.
Η ήρεμη ατμόσφαιρα των Ψαρών είναι ιδανική για ήσυχες διακοπές μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. 

Το νησί συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς αποτελούσε την τρίτη ναυτική δύναμη του Αγώνα, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες.
H πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στα νότια των Ψαρών και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Κέντρο της Χώρας είναι η πλατεία με το «Ηρώον», ενώ ανάμεσα στα χαμηλά λευκά σπίτια βρίσκεται και η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη.
Κοντά στη Χώρα, στη χερσόνησο του Παλαιοκάστρου, μπορείς να δεις το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην περίφημη Μαύρη Ράχη. Ο επισκέπτης θα χαρεί τις όμορφες ακρογιαλιές με την πεντακάθαρη θάλασσα του νησιού. Στο γραφικό λιμανάκι, στις φιλόξενες ταβέρνες του νησιού, μπορεί να γευτεί κανείς τους σπιτικούς παραδοσιακούς μεζέδες, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και το μοναδικό λιαστό ψαριανό κρασί.

Τα Ψαρά φημίζονται για τους ντόπιους αστακούς που σερβίρονται ψητοί στα κάρβουνα, σε μακαρονάδα, ή τηγανητοί, για τα φρέσκα ψάρια που συνοδεύονται με άγρια χόρτα της περιοχής, τα αμυγδαλωτά, το γλυκό κουταλιού πικραμύγδαλο και το ντόπιο μέλι, ξακουστό για την ποιότητά του.

Το νησί των Ψαρών έχει πολλά αξιοθέατα και προσφέρει τη δυνατότητα για πλήθος δραστηριοτήτων. Αξίζει να επισκεφτείς την εντυπωσιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα βόρεια Ψαρά και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου. Να κάνεις βόλτα στην ιστορική Μαύρη Ράχη για να δεις το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ψαρών, αλλά και να απολαύσεις τη θέα και το ηλιοβασίλεμα που κόβουν την ανάσα! Άλλα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος είναι ο Μυκηναϊκός Οικισμός στο Αρχοντίκι με τους μυκηναϊκούς τάφους, το Κονάκι και η Οικία Κανάρη με την προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα Ψαρά διαθέτουν υπέροχα μονοπάτια, κυρίως στο βόρειο τμήμα τους στον Ξηρόκαμπο, στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και στον Άγιο Ισίδωρο. Επίσης ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και παραδοσιακά πανηγύρια.

Τα Ψαρά διαθέτουν τις βασικές παροχές που θα χρειαστείς στις διακοπές σου:

Super market, ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, φούρνο και πρατήριο βενζίνης. Επιπλέον στη Χώρα λειτουργεί περιφερειακό ιατρείο. Στα Ψαρά δεν υπάρχει τοπικό λεωφορείο και οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με τα πόδια ή με ιδιωτικό όχημα.

Αστυνομία Ψαρών: 2274061222

Λιμεναρχείο Ψαρών: 2274061336

ΚΕΠ Ψαρών: 2274350116

Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών: 2274061277

highlights#Psara